Loft in Milan by Paolo Frello & Partners

Location: Milan, Italy

Area: 230 sqm

Photo courtesy: Paolo Frello & Partners

Description:

The project involves the renovation of a portion of a former factory located in the Navigli area in Milan, in Via Col di Lana, converted into a loft of over 350 square meters built on two levels and furnished exclusively with tailor-made solutions, with a wooden stained licorice floor. _dsc0532The goal of this project was to make the dining room a crucial area, able to join intimacy and flexibility, without becoming a disconnected island from the family life to be used only on special occasions; instead, the dining room was thought to be a place that could express different aspects and functions : an elegant dinner, a family breakfast, a space for children’s homework and also a support for catering for parties with friends.

_dsc0541

The dining room is the core of the unique huge living room where to convey everyday uses linking the two living areas: the relax area, with white sofas and TV, and the conversation area with other tobacco sofas, a fireplace and a monumental library of about 7 meters, which runs through the second level. The rectangular dining table (100 x 220 cm) has a steel frame supporting a glass top and it is combined with Cappellini chairs in black lacquered wood. Near the wall where a picture of Alik Cavaliere is set, there is a white pouf of Cassina, which if necessary ‘floats’ for the home, as well as the wheel console used as a serving table. The lamps Castor by Artemide complete the space and give lightness to the interior design. The kitchen is divided from the living area by a sliding glass door, fully custom designed, with a wooden frame and clear glass panels. Of particular interest is also the sliding wooden bar cabinet placed under the stairs, next to the table.

_dsc0586

Another key feature of the project is the great height of the loft, which is more than 7 meters at the top. Such characteristic has allowed the realization of the mezzanine, where the rooms and play room for the children are located and where a study sticks out directly to the underlying living area. At the same level of the living area, in the east side of the loft, the space is completed with a main bedroom with a large walk-in closet and a private bathroom and with the guest area.

_dsc0590 _dsc0597 _dsc0600 _dsc0610 _dsc0639