Architects: arcave
Location: Seoul, South Korea
Category: Apartment Interiors
Design Team: Taekyoung Lee, Jieun Cha, Sohyun Sung
Area: 80.0 m2
Project Year: 2019
Photographs: Kyungsub Shin Manufacturers Miicon, Normann Copenhagen, -, Eagon

A loft apartment is generally defined as a large, open space, usually without any internal walls (except for the bathroom!), and, up until recently, usually in one-time commercial or industrial buildings that have been converted into residential apartments. In addition to their wide-open feel, loft apartments are also characterized by high ceilings; exposed piping, ventilator tubes, and support beams and poles; wooden or concrete floors; as well as oversized, and often floor-to-ceiling, windows.

Loft Junghwa-dong is a single bedroom residence located on the top floor of a 30-year-old industrial building. The client is a single, career-driven woman, and she has a keen interest in well-being. Upon her request, this double height, double sided green wall was created as the centerpiece of the residence.

Measuring 2.1 by 4.5 meters, the green wall acts as a screen that divides the living area from the entrance. The green wall is comprised of 56 slightly different units, together creating a continuous flow. The units can be easily removed from the wall for maintenance.

Loft Junghwa Dong / arcave
© Kyungsub Shin

Next to the green wall is a new staircase that connects the main living room and the bedroom upstairs. The residence has a small kitchen, walk-in closet, toilet, laundry room, and an open plan dining and living area on the main floor. There is a small bedroom with a bathroom on the upper floor.

Loft Junghwa Dong / arcave
© Kyungsub Shin

The material palette has been chosen to blur the difference between the old and the new. The concrete, lime stone color tile floor, stained plywood, and teak floor create harmony rather than contrast. The existing concrete structure has been selectively exposed adding roughness, and the stained lauan plywood and teak floor add warmth to space.

Loft Junghwa Dong / arcave
© Kyungsub Shin