LG contemporary house set adjacent to a beautiful native forest is divided between daytime area and night area

Architects: Reinach Mendonça Arquitetos Associados
Location: Bragança Paulista, Sao Paulo, Brazil
Year: 2014
Area: 12.239 ft²/ 1.137 m²
Photo courtesy: Nelson Kon
Description:

“The site, of 10,000 m² and adjacent to a beautiful native forest, was slightly downhill facing north and also the best view. The program of this house should be divided between “daytime area” and “night area”. The “night area” would be in higher floor, to provide warmth and safety in this period. On the other hand, the “daytime area” should stay in a lower floor with full connection to the outside and the garden. The rooms should be broad and open with many patios.

The architectural project set the arrival on ground floor in a block parallel block to the street, where there were implanted support areas such as garage, warehouses and a service residence. Separate of this block by generous service patio, but connected by a suspended walkway, a second block was defined, in which are developed the night and daytime program of the house itself. In the higher floor, but level with the arrival, is the family unit of the program, like an apartment, with living room, kitchen and bedrooms – the so-called “night floor”.

On the lower level happens “daytime floor” with a second kitchen, guest’s bedroom and social verandas with leisure areas. A generous patio with double height ceiling in apparent concrete structure, supported by light and slim metal pillars, joins these two floors. An wooden lattice, facing the forest protects this patio of the rising sun.”