Hide and Seek House: a sensitive but tough new beach house creates an intriguing sanctuary

Architects: Bower Architecture
Location: Swan Island, Victoria, Australia
Year: 2016
Photo courtesy: Shannon McGrath
Description:

“In a quiet street, this sensitive but tough new beach house creates an intriguing sanctuary, integrated with context and landscape. Driven by the local vernacular of gently gabled houses, a sensitive building form is nestled between its neighbours.

Two entry experiences – the most apparent an informal outdoor shower which celebrates the ritual of the beach return while a more discreet side entry leads into a central courtyard at the heart of the house.

Defined living spaces avoid vast open planning and bridge between separate distinct bedroom areas. These living spaces are unveiled and re-experienced through glimpses and framed views from differing perspectives.

Outlook within and beyond shifts through these spaces, which change in character over day and season. Investment in the structure and shell of the house, considered bones and materials results in a calm and surprising journey integrated with users, site and its surrounds.”

Thank you for reading this article!