Wooden Box House: victorian heritage with a contemporary architectural extension to house a growing family by Moloney Architects

Wooden Box House: victorian heritage with a contemporary architectural extension to house a growing family by Moloney Architects

Architects: Moloney Architects
Location: Ballarat, Victoria, Australia
Year: 2016
Photo courtesy: Christine Francis
Description:

“Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with a contemporary architectural extension to house a growing family. The project, located in the regional Victorian town of Ballarat, saw Mick and Jules Moloney, co-founders of Moloney Architects renovate and extend the century-old residence to meet the changing needs of their family of five.

Looking to open up the cramped living quarters, the architects added an open ‘wooden box’ to the rear of the existing house. This new space is joined to the original structure via a connection space with dropped ceiling that acts as a shadow line between the two structures.

The shadow line not only blends the old and new forms so they might sit comfortably side-by-side, but allows the original roof structure to remain unchanged. The result is an open and contemporary living space that respects its heritage context.

The Wooden Box addition also takes advantage of the north-facing block with a large window seat. “This group of vertical windows captures long shafts of sunlight that reach right to the very back of our central living space. The space receives plenty of natural light and also has a positive psychological effect of feeling warm and cheery. It makes those chilly Ballarat winters much more bearable,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney.

“The window seat is also a lovely space to read and the integration of drawers into the undercavity offers essential storage for children’s toys.”

The heart of the family home, the architects designed the kitchen with a social central island bench. “We incorporated the cooktop into the island with stools opposite to encourage conversation while cooking”, said Moloney Architects co-founder, Jules Moloney. “We love how open it feels, and with the north face of the kitchen space almost all glass, we can open the wide multi-fold doors and connect to the outdoors,” she said.

Mick and Jules have been economical in their use of raw, honest building materials. Formply is used across the kitchen drawer fronts, island bench and skirting boards. Windows and exposed beams are constructed from Tasmanian Oak. Complementing this is flooring in Blackbutt and cladding in Cedar.”

Thank you for reading this article!

Latest News

Sofa Removal Tips When Building Your New Home

Sofa Removal Tips When Building Your New Home Building a new home is a journey that can be overwhelming. If you have finished building your...

Construction Guide: Transporting Heavy Machinery

Construction Guide: Transporting Heavy Machinery Moving heavy equipment is a complex task that takes some careful planning and consideration. Whether you are transporting large machinery...

The Finer Features: 6 Ways to Make Any House Look Elegant

The Finer Features: 6 Ways to Make Any House Look Elegant I think it would be fair to say that we all wish our homes...

7 Ideas For A Cozy Bedroom On A Budget

7 Ideas For A Cozy Bedroom On A Budget   If there are any words to describe your bedroom they should be comfy and cozy. Your...

More Articles Like This