Venice Beach House by Montalba Architects

Venice Beach House by Montalba Architects

Architects: Montalba Architects
Location: Los Angeles, California, USA
Year: 2019
Size: Sq. Ft 5,625 ; 523 meters
Photo: Kevin Scott
Description:

The airy Venice Beach home was designed with the intent of blurring the lines between indoor and outdoor spaces to achieve a warm, tranquil home. The design began with its exterior, to ensure the family could enjoy the perks of Southern California’s year-round mild climate. The general sense of warmth throughout the home is driven by the use of natural materials like wood.

Venice Beach House by Montalba Architects

By contrast, the concrete block walls give the home an almost midcentury sensibility while clearly creating a dialogue with the wood and other earth tones. Woven into the home’s design are three ‘gardens,’ all varying in scale and function. The larger garden creates drama, while two smaller gardens allow for intimacy and moments of pause. A series of parallel datum walls constructed of concrete blocks anchor the gardens and organize the interior spaces around the exterior space.

Venice Beach House by Montalba Architects

“With this home, the clients were open to us guiding them toward the larger ideas and given Southern California’s temperate climate it was important to make spaces where they could enjoy the outdoors from anywhere within the home,” said Founding Principal David Montalba. “It’s been particularly rewarding to see the home become part of the family’s framework, and to see them enjoying its modern warmth and landscape.”

Venice Beach House by Montalba Architects

The main gathering spaces (living room, family room, kitchen, and pool house) feature sliding glass doors adjacent to cement block walls. When fully opened, interior and exterior spaces are completely contiguous, which supports a tranquil energy and warmth throughout the home.

Venice Beach House by Montalba Architects

The materiality of the concrete block walls evokes a sense of heaviness and provide a visual, monolithic mass between floors while anchoring the horizontal planes of the home in the landscape. Wood siding wraps the perimeter and sits atop the cement walls, lifting and lightening the massing to create a welcoming balance between earthy and modern.

Latest News

How To Organise Your Pantry’

How To Organise Your Pantry' Pantries are often known to be areas of great chaos. You practically store a lot of stuff inside and sometimes,...

Tackling Retail Security Challenges in 2020

Tackling Retail Security Challenges in 2020   Shoplifting costs Canadian retailers up to $5 billion a year. Combined with employee theft, vendor fraud, and cybercrime, it’s...

Olympia Prairie Home by Coates Design

Olympia Prairie Home by Coates Design, a contemporary take on a country Washington home Architect: Coates Design Location: Yelm, Washington, United States Photography: Lara Swimmer The designer’s task...

Outside In Minimalist Villa by i29 + Bedaux de Brouwer Architects

Outside In Minimalist Villa by i29 + Bedaux de Brouwer Architects Architects: i29, Bedaux de Brouwer Architects Area: 400 m2 / 4300 sqft Year: 2020 Contractor: Van Gisbergen Cabinet...

More Articles Like This