The Medic’s House by AR Design Studio

Architects: AR Design Studio
Location: Winchester, United Kingdom
Year: 2013
Photos: Martin Gardner
Description:

Authorized by two Winchester based Doctors; The Medic’s House is the most recent expansion venture by AR Design Studio. Upon the entry of their new child little girl, the requirement for extra family space implied that the customer’s current 1950s three bed house frantically required developing. The brief called for two extra rooms upstairs and a vast open-arrangement family space with light, perspectives and access to the lovely garden at ground floor.

03-IMG_6426-Edit-AR Design Studio’s answer was to make a huge charcoal dim living box at ground level with a full stature coated opening height to the greenhouse. A timber clad resting unit is roosted above at first floor level giving the extra rooms.

04-IMG_6452-Edit-

At ground floor level the augmentation contains an utility, WC, kitchen, lounge area and parlor zone, fitted with 3 huge eco-accommodating sliding glass boards making a continuous perspective of the greenery enclosure. The flush edge and consistent floor surface upgrade this association with the greenery enclosure by permitting the inner space to stream carelessly out into it on hotter days.

05-IMG_6461-Edit-

The dividers are developed from super protected square and larger than average protected holes guaranteeing a thermally effective envelope. Vast obscure glass boards to the sides permit engraving light to enter profound into the arrangement of the space. The structure is covered up in deliberately set balances that recommend living zones inside of the open-arrangement space.

06-IMG_6468p2-Edit-

Upstairs, the western red cedar clad option comprises of a liberal expert suite with a different dressing zone and one other extra room. This upper box is likewise created in timber, taking into consideration a light weight structure that diminishes the requirement for unattractive segments underneath. The development contains more than 250mm of protection which AR felt was essential at the upper level. This way to deal with development was additionally brought through into the over protected single-handle rooftop.

07-IMG_6476p2-Edit-

The fenestration was determined as a progression of verticals that praise the profundity of the dividers with a mix of recessed and flush frameless windows. The general sythesis was affected by the old Greek hypothesis of the ‘Brilliant Section’ keeping in mind the end goal to give an all around adjusted and proportioned back height.

08-IMG_6485p2-Edit-

10-IMG_6514-Edit- 12-IMG_6544p2-Edit- 13-IMG_6558-Edit2- 14-IMG_6584-Edit- 15-IMG_6594 as Smart Object-1- 16-IMG_6606 as Smart Object-1-Edit-Edit-