Small home designed to meet contemporary tastes and fully engages with the surrounding landscape

Small home designed to meet contemporary tastes and fully engages with the surrounding landscape

Architects: Arkkitehtitoimisto Teemu Pirinen
Location: Iisalmi, Finland
Year: 2016
Area: 2.088 ft²/ 194 m²
Photo courtesy: Marc Goodwin
Description:

“The client inherited an unattractive “McMansion” with poor spatial layout from his father. The house was designed to meet the tastes of the former generation. The site also featured a large pompous garden with extensive manicured lawns. The house was too big and expensive to maintain. The client wanted to restore the plot to a natural pine forest, and built a small home that fully engages with the surrounding landscape. An added bonus to the restored pine forest is that the client doesn’t need to mow any lawns! The new house and garden have been designed to meet contemporary tastes. Hence, this project represents generational shift in design ideology / ecology.

The house consists of three barns put together in a y shape. Each of the three wings possess a different spatial scale (width & height) to meet their individual functions and to create a sense of hierarchy. The scales change to always maintain a pleasant atmosphere. Because of the amazing location, perfect natural light conditions and vistas, the architect did not want to emphasize a specific view. The design concept allows an uninterrupted 245° lake-view. The daily functions of the house follow the cycle of the sun: meals starting with breakfast, evening socializing in the lounge, sauna and bed. Because it is situated on a windy site, the Y-shaped house concept provides protected yards on each side of the house.

The house and the patio are raised to enhance the experience of the scenery. In doing so the scenery appears even more magnificent and imposing than it actually is. By building the living room as a canopy toward the lake the room appears to be floating above water (when viewed from the interior). You cannot see the shoreline of the plot from inside the living room. There is an exit from every room of the house, so in the summertime the interior and the exterior are truly one.

The house was designed to possess a dual quality. From the side of the main entrance it appears closed, old and traditional (hopefully even a little bit shabby). On the other side, towards the lake, the house opens up with lots of glass and large patios. The wood used on the exterior is untreated so that it will turn grey over time. A goal was to design the exterior to appear scaleless. The important thing was to make the windows to appear as openings on the walls of three connected barns.

The interiors are clad with a subtly whitened spruce to enhance the experience of the scenery. The concept of three inter-joined wings and extensive use of glass create a spatial flow inside the house. The cell like spaces of the bathrooms and bedrooms are introduced into the open interior space as boxes made of white plywood. This was done to enhance the illusion of an old barn that has been converted into a contemporary house. Finally, as a traditional focal point in a home, a large black fireplace acts as the centerpiece of the interior.”

Latest News

Signs That Your Commercial Roof Needs Repairs

Signs That Your Commercial Roof Needs Repairs   A roof is one of the most trustworthy parts of any building. With an average lifespan that spans...

6 Tips for Organizing Your Campus Dorm Room like an Expert Designer

6 Tips for Organizing Your Campus Dorm Room like an Expert Designer We can all agree that a campus dorm room is one of the...

3 Ways To Improve Home Decor

3 Ways To Improve Home Decor   There are several ways to improve home decor and that provides the opportunity to say something about your personality,...

The Smart Homeowner’s Checklist for HVAC Repairs

The Smart Homeowner's Checklist for HVAC Repairs   Your home is supposed to be your number one source of comfort. That's exactly why you should stay...

More Articles Like This