House N by Maxwan

House N by Maxwan

Location: Noordwijk, The Netherlands
Photo courtesy: Filip Dujardin
Description:

Built in 1938, this Noordwijk seaside villa was originally the holiday home of a concrete factory owner. Battered and blustered by the salty sea weather over the decades, the house was in need of renovation.

house-n-01

Besides roof replacement and basement repairs, the bedrooms, bathrooms and windows were outdated and some spaces had grown too small for the clients’ requirements.

house-n-02

Maxwan’s additions bring new distinctive features to the house, while respecting its original character. Extending into the back garden with floor-to-ceiling glass on three sides is the new living room, which maximizes light and views from among the treetops towards the garden and further out to the sea.

house-n-03

In the opposite direction stretches the new kitchen, incorporated in a single precast concrete block. Its color contrasts to the existing house while harmonizing with the surroundings.

house-n-04

Both extensions of the new kitchen and living room are clearly separated from the existing structure with glass slits, through which the sky dramatically bursts.

house-n-05

The bespoke spiral staircase connecting the uppermost levels elegantly uses the balustrade to support the treads, with the laser-cut pattern blending from closed to open for structural efficiency and recalling the breaking waves. The attic is given a new lease of life by new multi-functional wall furniture and large windows.

house-n-06

In addition to these major components, the entire house is renewed in a manner complementary to the original house.

house-n-07 house-n-08 house-n-09 house-n-10 house-n-11 house-n-12 house-n-13 house-n-14 house-n-15 house-n-16 house-n-17 house-n-18 house-n-19 house-n-20 house-n-21 house-n-22 house-n-23 house-n-24

Thank you for reading this article!

Latest News

More Articles Like This