House Invermark by SAOTA

House Invermark by SAOTA

Architects: Gilbert Colyn (1969), SAOTA
Location: Cape Town, South Africa
Year: 2017
Photo courtesy: Adam Letch, Stefan Antoni
Description:

“Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbour of Cape Town. Forty seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture (CIfA), in recognition of noteworthy contributions to architecture.

Designed originally for himself by respected South African architect Gilbert Colyn in 1969, it was inspired by two iconic modernist houses, namely that of Phillip Johnson’s 1949 Glass House and Mies van der Rohe’s 1951 Farnsworth House. The house was purchased by architect Stefan Antoni, director at SAOTA, in 2013. By this stage it had reached a poor state of disrepair and featured numerous inappropriate alterations and additions totally out of character with the language of the building. Had it not been for Antoni’s intervention, it might have faced demolition as its heritage status as being a fine example of contemporary architecture was not recognised.

SAOTA’s careful and sensitive alterations and additions have returned the threatened building back to its original state, enhanced its overall composition and significantly refined the living experience to bring it up to date with contemporary living. In the living area, kitchen, main bedroom and bathrooms, structure and screens were removed to facilitate improved flows associated with contemporary living.

Changes were also effected to the exterior spatial configuration involving the relocation of the swimming pool from the darker mountain side to the sunny street sea view side, providing much needed privacy from the street. This freed the courtyard to become a family garden planted with lawn and a row of Elderflower (Sambucus Nigra) trees running along a new linear water feature. The street interface was also substantially redesigned. These changes have served to significantly augment the experience of the house relative to the landscape. It is noteworthy that when Colyn viewed the house after its completion, he was suitably impressed.”

Thank you for reading this article!

Latest News

Construction Guide: Transporting Heavy Machinery

Construction Guide: Transporting Heavy Machinery Moving heavy equipment is a complex task that takes some careful planning and consideration. Whether you are transporting large machinery...

The Finer Features: 6 Ways to Make Any House Look Elegant

The Finer Features: 6 Ways to Make Any House Look Elegant I think it would be fair to say that we all wish our homes...

7 Ideas For A Cozy Bedroom On A Budget

7 Ideas For A Cozy Bedroom On A Budget   If there are any words to describe your bedroom they should be comfy and cozy. Your...

Tips for Finding the Best Renovation Projects for Your Home

Tips for Finding the Best Renovation Projects for Your Home   Upgrading your home until it's perfect is something that everyone wants for their living space....

More Articles Like This