Faliro Loft by esé studio

Area: 400 sqm

Photo courtesy: Poanna Roufopoulou

Description:

Originally lofts were created from abandoned warehouses in defunct industrial areas, where most of them had raw brick walls and exposed wood beams.  They were first converted by artists who used the space for live-in studios, they liked their tall windows which flood in light and lack of separating walls which allow plenty of room for large canvas paintings and large scale sculpture projects.IMG_2043

Our client wanted a space to house his architectural material showroom, two office spaces, and a livable city apartment.  In this case the working area has a separate entrance from the elevator and stair, and is enclosed with a sandblasted glass and steel box. The dining table and kitchen are used during the day as the conference table and office coffee/snacks, and at night as the dining and cooking area.  The sleeping area is on the south west part of the building and separated with a series of concrete columns.IMG_1603

The space was previously a storage area for Patiris shop which is below.  It was full of tile, toilets and wash tubs, and the master bedroom area was the old accounting office.  It had low ceilings with white stucco, we chipped a bit away and found what became our biggest stroke of luck, the waffled concrete ceiling, that became one of the key elements of the space.

IMG_1613Other than that the space was completely recreated and with our great collaboration with Nikos Patiris most of the loft is covered with the materials he brings from Italy which he displays below in the shop.    The new ceramic tile in the market right now is brilliant, they come in huge sizes and can have a thousand different colors and textures and typically have very low maintenance, our office is using them quite a bit lately.  One such unique material are the ceramic 3d dimensional blocks which we used in blue and red, and green as the pergola over the pool.  They make for very unique room dividers and sun shaders.

IMG_1635We added the shallow pool and deck in the back.  One bank of windows is shaded by the sliding wood shoji screens and the other by blue ceramic blocks.  The stairwell was covered in large solid wood boards, and the floors were covered with a combination of three tiles and smoked oak wood in the living room.  The large library was built with the same simple wood planks and backed with red ceramic blocks, and the kitchen island is completely covered with a black mosaic tile. A bit of LED lighting in the form of spot lights and the loft was complete, interesting with out to much “design”.IMG_1641

The space feels quite industrial with the concrete ceilings, raw, un-painted wood, and steel room dividers, the japanese element comes in with the sliding shoji screens, which are also from unpainted plywood, and also the small pool which soon should have some coy fish which are very feng shui.

IMG_1660We tried to incorporate a series of portable gardens and wall gardens with specially fabricated wool pockets that we brought from California in collaboration with Patiris.  I hope in the near future everyone will continue to grow their own vegetables and herbs on their balconies and verandas and if room doesn’t permit vertically on their walls, with this system it’s super easy.

IMG_1678 IMG_1714 IMG_1722 IMG_1734 IMG_1742 IMG_1748 IMG_1767 IMG_1772 IMG_1782 IMG_1795 IMG_1843 IMG_1851 IMG_1878 IMG_1887 IMG_1910 IMG_1925 IMG_1938 IMG_1950 IMG_1955 IMG_1964 IMG_1975 IMG_2040 IMG_2078 IMG_2082 IMG_2087 IMG_2096 IMG_2122 IMG_2129

IMG_2163