Contemporary Narrabeen House by Choi Ropiha Fighera

Architects: Choi Ropiha Fighera
Location: Sydney, New South Wales, Australia
Year: 2009
Area: 3,230 sqft
Photo courtesy: Simon Whitbread
Description:

To take a gander at it, the Narrabeen House won’t not appear like your commonplace home in suburbia, yet in the way it works, this house is totally rural. This house is a retreat from the city. A progression of limit gadgets progressively isolate the guest from the road, to the degree that in the fundamental living spaces there is no feeling of neighbors, of the suburb, or of the city past.

Contemporary-Narrabeen-House-01

Reaching out on customary patio house typologies, the configuration uses an interlocking of inside and outside spaces. It is through the focal yard that the house is gotten to, the patio likewise goes about as the fundamental sorting out component, around which the family living spaces are organized. These spaces are private and inside, however on account of the patio, they are additionally presented to the outside.

Contemporary-Narrabeen-House-02

The structural planning plays with the pressure between these components, the outside “rooms” giving inner and outer living spaces. This inside game plan likewise plays against the solid directionality proposed by the site; at the back of the house is a southward vista, looking over the Narrabeen Lagoon.

Contemporary-Narrabeen-House-03

The outline additionally makes utilization of differing statures over the nearby water. As the house is based on a surge plain, the structure is by need raised starting from the earliest stage. This incorporates the house, as well as the yard itself. In connection to the raised yard, the swimming pool is beneath, constructed at ground level. What’s more, after going into the house’s inward space the guest understands that there is a second story that can’t be seen from the road, and from which they can discover perspectives of the encompassing scene.

Contemporary-Narrabeen-House-04

The configuration complete all through draws on the basic style of darkened and medium-recolored timbers. The controlled palette, with the house’s straightforward volumes, makes a quieting environment, fortifying the thought of a withdrawal from the city. The task got 2010 TDA Design Award, Residential New Buildings, High Commendation.

Contemporary-Narrabeen-House-05

Contemporary-Narrabeen-House-06 Contemporary-Narrabeen-House-07 Contemporary-Narrabeen-House-08 Contemporary-Narrabeen-House-09 Contemporary-Narrabeen-House-10-3 Contemporary-Narrabeen-House-10-4 Contemporary-Narrabeen-House-10 Contemporary-Narrabeen-House-11-4 Contemporary-Narrabeen-House-11 Contemporary-Narrabeen-House-12 Contemporary-Narrabeen-House-17-1 Contemporary-Narrabeen-House-17 Contemporary-Narrabeen-House-18-1 Contemporary-Narrabeen-House-18-2 Contemporary-Narrabeen-House-18-3 Contemporary-Narrabeen-House-18 Contemporary-Narrabeen-House-20 Contemporary-Narrabeen-House-21 Contemporary-Narrabeen-House-22 Contemporary-Narrabeen-House-23 Contemporary-Narrabeen-House-24 Contemporary-Narrabeen-House-25

Thank you for reading this article!