Wood house by Patrice Bideau

Architect: Patrice Bideau

Photo courtesy: Armel Istin

Description:

This house assembled of wood was cooked up in 2007 and completed in the spring of 2010. The proprietors needed to construct a biological abiding with an angled rooftop at SAINT NOLF in the Morbihan. They purchased a plot of arrive on a moderately soak slant in a verdant valley on the town’s edges.

ST NOLFF EXT. 1

Authorization was conceded to construct the proprietors’ building decision of a bioclimatic house utilizing natural materials with an accentuation on low vitality utilization and air-snugness on this plot of area close Vannes. In 2007, it was important to consent to the RT 2005 French vitality utilization regulations which require a yearly vitality utilization of 76 kWpe/m², delegated Very High Energy Performance (THPE).

 

ST NOLFF EXT. 5

The development consolidates cement and a wooden structure. The divider between the carport and the house gives a cushion toward the north. It is fabricated of RTH 85 squares made of 15cm thick breeze-pieces joining 8cm of protection within and 8cm breeze-obstructs all things considered. The opposite bordering divider has been laid with obvious, curved joints keeping in mind the end goal to demonstrate the “modénature” forms and help of the development.

 

 

ST NOLFF EXT. 6

The wooden system made out of 120/45mm boards has 120mm rock fleece protection on the inside, 8mm wood fiber protection on the outside and is clad in unpainted Douglas Fir which will climate with time. A defensive film which forestalls buildup covers the inside to which plasterboard is fitted utilizing wooden sections which lessens response to metal segments and minimizes any attractive field. The house remains on a solid floor lined with polystyrene sections over a crawlspace.

 

 

ST NOLFF EXT. 9

Two blower-entryway tests were done. The Q4Pa surf. estimations of test B were 0.39m3/h.m².

 

 

ST NOLFF EXT. 27

The entryways and windows are twofold coated with aluminum outlines. An outlines’ portion have coordinated Venetian blinds which are fitted between a third sheet and a layer of air. On the south-east façade, the French windows are furnished with slatted, sliding wooden shades. This façade likewise includes a pergola supporting sun based boards which control the water radiator. The house is warmed by a wood pellet stove and move down radiators have been introduced in the rooms. A mechanically controlled twofold wind current framework gives ventilation.

 

 

ST NOLFF EXT. 28

The ground floor is on two levels: on the lower level, the red-walled foyer prompts a room with bordering washroom, a storeroom and the way to the carport; the kitchen and lounge are on the upper level. The ground under the carport has been exhumed to make a wine basement. On the first floor are four rooms, a washroom, a mezzanine and a storage room. Sliding entryways between two of the rooms and the mezzanine make it conceivable to regulate the resting territory.

 

 

ST NOLFF EXT. 29

The house’s part offers daylong introduction to daylight. The subsequent warmth collection, the pergola, the coordinated blinds and the sliding screens give solace in both summer and winter.

 

 

ST NOLFF INT. 2

A pathway drives guests to the front entryway and an unfathomable grass envelopes the patio and the house. The bend of the angled rooftop, which is least on the north façade, takes after the first outline of the upper level of the patio nursery hence regarding one of the building principals of David PEARSON’s Gaia Charter: “Let the configuration be enlivened by nature and be manageable, solid, saving and various. Give it a chance to unravel like a life form from the seed in

ST NOLFF INT. 6 ST NOLFF INT. 10 ST NOLFF INT. 18 ST NOLFF INT. 19 ST NOLFF NUIT 32 ST NOLFF NUIT 36 ST NOLFF NUIT 37