The setting of a family house which has a great impact on its design

The setting of a family house which has a great impact on its design

Architects: TOOP architectuur
Location: Westouter, Heuvelland, Belgium
Year: 2016
Photo courtesy: Tim Van de Velde
Description:

“North of the West-Flemish village of Westouter one can find a plot in an open and rural landscape, heavily influenced by the typical agricultural activities in the area. The setting has had a great impact on the design of this single family house, which is solemnly surrounded by a few farms and a group of trees here and there.

The atypical shape of the parcel, together with the not so ideal orientation of the plot have been transformed into remarkable assets for the project. The single-story volume of the building is a consequence of the lack of surrounding buildings. This choice of design has limited the appearance in the surroundings greatly. The cut-off parallel to the border of the plot was used to enhance the synergy between building and nature and made sure the inhabitants have the best possible view on nature at every possible angle.

The living areas are situated at the north of the house. This is also the side were the connection with the surroundings is at its maximum. An intimate inner garden creates a private area for the inhabitants and is a gateway for natural light. This patio is the heart of the house, where life is directed by the ever-changing seasons.

The building materials, have been guided by the vibrant colours of the rural landscape. Grey wood, patterned concrete and dark, anodised windows are the main components. The use of concrete is a wink to the historical nature of the surroundings and accentuates the massiveness of the building. Oak floors provide warmth to the interior and the kitchen area made of black-stained oak acts as a resting point. These basic colours make sure the focus is on what is happening outside, not inside.

The high accessibility, due to the single-story volume, is a sign that the project will grow together with the inhabitants and expresses a clear demand for life long living. The different areas are all connected with each other. This way, the close relationship with nature and the area are never forgotten.

Designers note: The volume has been detailed minimalistic and is equipped with modern technologies. This makes the building eco-friendly (BEN-label / Minergie)”

Thank you for reading this article!

Latest News

5 effective tips for a spotless Aged Care facility

5 effective tips for a spotless Aged Care facility   Aged Care is a very challenging profession as it requires more soft and hard skills than...

Design Steps For A Suitable Garden

Design Steps For A Suitable Garden Sustainable gardens are parks and grounds that are eco-friendly as well as smart. The aesthetic value of the garden...

Choosing Your Path in Architecture School

Choosing Your Path in Architecture School If you are visually creative but also have strong technical and analytical skills, you might want to consider a...

5 Tips for Nursery Window Treatments

5 Tips for Nursery Window Treatments Window treatments can transform the look of a nursery. However, designing a functional one goes beyond focusing on just...

More Articles Like This