Robinson Road Residence by Steve Domoney Architecture

Robinson Road Residence by Steve Domoney Architecture

Location: Melbourne, Victoria, Australia
Year: 2010
Photo courtesy: Derek Swalwell
Description:

Two defining notions drove the design for this new home in Hawthorn.

Domoney-Robinson-00

Firstly, the recognition that the street is currently in transition with the post war brick bungalow style dwelling giving way to more recent contemporary dwellings.

Domoney-Robinson-01

Secondly, with the establishment of a larger family home on the site than currently exists, the need to balance the perception of openness from within against a heightened need for privacy with the greater intensity of development now surrounding the site.

Domoney-Robinson-02

In addressing the transitional quality of the streetscape, attention is given to how a new building will fit into a likely new streetscape rather than the existing one. This rationale is evident in the resulting and somewhat ‘self confident’ presence of the new home, awaiting the tide of new developments each of its flanks.

Domoney-Robinson-03

Issues of perceived visual bulk have been addressed through the upper level by way of its fragmentation along its length into three distinct sections running front to back. Smooth white rendered cube like forms; fore and aft; are separated midway by a lower linking section, punctuated by contrasting dark band sawn timbers.

Domoney-Robinson-04

Issues of privacy to and from the street are addressed with the upper level introduction of a deep terrace fronting the home office. Distant views are gained from within this space across the terrace whilst the terrace acts as a visual foil blocking sight lines from the street to this private space.

Domoney-Robinson-05

Deeper into the site and the internal spaces of the house, views are channeled from within to private outdoor living areas, whilst screening along its flanks prevents viewing opportunities to and from neighbouring dwellings. A balance thus struck between the need for openness and requirement for privacy.

Domoney-Robinson-06

The central core of the house invites casual family living, rising through two levels; the space is defined by the proximity of the external pool which extends to its wall face. With an overhead bridge link traversing this internal space, strong visual interconnection is achieved throughout the living zones.

Domoney-Robinson-07

Awards: Winner of Abode Magazine 2012 House of the Year Awards – Australia’s best designed home 351sqm+.”

Domoney-Robinson-08 Domoney-Robinson-09 Domoney-Robinson-21 Domoney-Robinson-22

Thank you for reading this article!

Latest News

The 4 Benefits Of Having A Smart Home Security System

The 4 Benefits Of Having A Smart Home Security System   The biggest reason to have a smart security system is obviously to keep your home...

Child-Friendly Interior Design Considerations When Starting A Family

Child-Friendly Interior Design Considerations When Starting A Family If you are expecting your first child, you already know the stress that comes with second-guessing the...

Best Team Building Tips For Your Construction Crew

Best Team Building Tips For Your Construction Crew Construction projects have to be one of the most challenging and intriguing things to do. It allows...

Tips to redesign your bedroom on a budget

Tips to redesign your bedroom on a budget   Do you remember sleepless nights in college when you tried to deliver all your assignments by the...

More Articles Like This