Redux House by Studiomk27

Redux House by Studiomk27

Architects: Studio mk27
Location: Bragança Paulista, Brazil
Year: 2013
Area: 7,308 sqft
Photo courtesy: Fernando Guerra
Description:

Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural parti.

Redux-House-01

The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings.

Redux-House-02

The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a small although striking span.

Redux-House-03

The slab of the floor, at 50cm (19.7in) above the ground is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land. Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block we have the garage and the technical area.

Redux-House-04

The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof there it has a reduced ceiling height. The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house.

Redux-House-05

The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.

Redux-House-06 Redux-House-07 Redux-House-08 Redux-House-09 Redux-House-10 Redux-House-11 Redux-House-12 Redux-House-13 Redux-House-14 Redux-House-15 Redux-House-16 Redux-House-17 Redux-House-18 Redux-House-19 Redux-House-20 Redux-House-21 Redux-House-22 Redux-House-23 Redux-House-24 Redux-House-25 Redux-House-26 Redux-House-27 Redux-House-28 Redux-House-29 Redux-House-30 Redux-House-31 Redux-House-32 Redux-House-33 Redux-House-34 Redux-House-35 Redux-House-36 Redux-House-37 Redux-House-38

Thank you for reading this article!

Latest News

DIY Design Ideas to Make Your Dorm Room Cozy

DIY Design Ideas to Make Your Dorm Room Cozy Who doesn't want to live in a comfortable and cozy place? I suppose, nobody! If you...

Listen Up Homeowners, It’s Time To Take Out The Trash

Listen Up Homeowners, It's Time To Take Out The Trash   The thrill of buying new products is soon overshadowed by the guilt of spending too...

Energy Efficiency Starts With Interior Design

From the Inside Out: Energy Efficiency Starts With Interior Design   If you’re like most people, you probably think that interior design is simply the art...

5 Tips and Ideas For Kids Painting At Home

5 Tips and Ideas For Kids Painting At Home   Kids love painting at home. As parents or teachers, it is your responsibility to make it...

More Articles Like This