No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects

Architects: Byrne Architects
Location: Aireys Inlet, Victoria, Australia
Year: 2014
Area: 4,058 sqft / 377 sqm
Photo courtesy: Shannon McGrath
Description:

Aireys Inlet is a little beach front town known and cherished for its calm easygoing nature, a counterpoint to the higher thickness improvement crawling along the coastline from Torquay. For this task we were sufficiently blessed to have a site high on the bluff line with astounding perspectives to the well known Aireys Lighthouse, Eagle Rock, Lorne and the sea past.

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-01

The house is basically three levels, albeit both ground and first floor are part at key minutes to exploit perspectives and associate back to the scene. A storm cellar houses a three auto carport, workshop and wine basement. There are three rooms at ground level, with the main room, living and kitchen on the first floor.

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-02

Fundamental to the idea are thoughts of smoothness and investigation. Between the house and the high bluff drop to the sea are basic sand and rock tracks, an irregularity along the considerable sea street. Precipice line trails rise and fall, curve and scatter like vessels, once in a while opening up to uncover wonderful concealed shorelines. Our point in this house was to copy this liquid and porous environment. There is no front or back, and the house is entered from different levels. The scene undulates and proceeds around the house. Each swing prompts new and frequently shocking spaces inside and around the house.

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-03

While at ground level there is a feeling of embededness and progression, the fundamental structure of the house is roosted high on the site. The wedge structure blockades the building and garden from fierce winds from the south, while surrounding perspectives to the sea and over the slopes to Lorne out there.

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-04

Inside the rooms are loaded with common light. The warm, regular red Ironbark cladding is proceeded over inside dividers. Material completions are hearty and permitted to climate actually. Each room feels casual and welcoming, as a shoreline house ought to be.

No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-05 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-06 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-07 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-08 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-09 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-10 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-11 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-12 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-13 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-14 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-15 No Front or Back of Aireys House by Byrne Architects-16

Thank you for reading this article!

Latest News

Tips for Finding the Best Renovation Projects for Your Home

Tips for Finding the Best Renovation Projects for Your Home   Upgrading your home until it's perfect is something that everyone wants for their living space....

4 tips of what to do when your furnace won’t turn on

4 tips of what to do when your furnace won’t turn on   A furnace is the mechanical device that heats your entire home. Through the...

5 Most Dangerous Home Electrical Hazards

5 Most Dangerous Home Electrical Hazards   Fancy new gadgets, electronics and appliances certainly make life easy, but they can also be dangerous, particularly if they...

Where to find inspiration for your next creative project

Where to find inspiration for your next creative project Whether you’ve had a productive lockdown finishing off those small DIY jobs you never previously had...

More Articles Like This