Namly View House by Wallflower Architecture + Design

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

Namly View House is a pair of houses located in an exclusive neighbourhood of Singapore. The site sits on high ground flanked by large trees and surrounded by with a low roof line. The steep topography of the site allows a full basement that opens directly to the public road. The project takes the form of a raised plateau with multiple terraces that surround the site.Namly View House by Wallflower Architecture + Design

Location: Bukit Timah, Singapore
Architect: Wallflower Architecture + Design
Design Team: Robin Tan, Sean Zheng, Yong Mien Huei, Shirley Tan & Eileen Kok
Structure: GCE Consulting Engineers
Photographer: Marc Tey Photography
Project Completion: 2016
Site Area: 1045 m2

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

To maintain privacy, the houses are positioned nearer the centre of the lot to create a buffer between it and other adjoining conditions such as the road and the neighbouring other houses. Occupants and guests drive straight into the underground entrance and are welcomed by a sunken swimming pool that that illumines a vast space.

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

Minimalism and attention to detail bring a casual purity that characterises the project. Each corridor leads to a luminous opening and reveals a larger and more complex residence than initially imagined. The spaces offer both conviviality and intimacy through a different atmosphere at each level. At the raised ground floor level, the open deck allows for a seamless and subtle transition from the interior to the exterior that is surrounded by raintrees. This expansive ground floor extends the entire side so as to maximize this panorama.

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

In this project, Wallflower Architecture + Design explore an expression of façade that peels elements off the traditional face of the building. In so doing, it reveals and creates new spatial definition that not only expands the idea of intermediary space, but also enables a new avenue for aesthetic façade expression. A ribbon of timber sunscreen runs the perimeter of the facade, adding emphasis to the large middle floor. The rhythmic concealing and revealing adjusts to the varying demands of privacy, light or view.

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

The top floor is an accessible roof garden and deck that offers vistas of the neighbourhood.

Namly View House is designed with these in mind; a series of spaces that embrace the surrounding raintrees, using time-tested, passive-cooling design strategies. Namly View House by Wallflower Architecture + Design

 

Latest News

7 Costs to Consider Before Buying a Home

7 Costs to Consider Before Buying a Home   A lot of first-time homebuyers are shocked by the hidden costs associated with the process. While they...

5 effective tips for a spotless Aged Care facility

5 effective tips for a spotless Aged Care facility   Aged Care is a very challenging profession as it requires more soft and hard skills than...

Design Steps For A Suitable Garden

Design Steps For A Suitable Garden Sustainable gardens are parks and grounds that are eco-friendly as well as smart. The aesthetic value of the garden...

Choosing Your Path in Architecture School

Choosing Your Path in Architecture School If you are visually creative but also have strong technical and analytical skills, you might want to consider a...

More Articles Like This