Fall House by Fougeron Architecture

Location: Carmel Valley Village, California, USA
Year: 2014
Area: 3,800 sqft
Photo courtesy: Fougeron Architecture
Description:

This three-bedroom home, on Big Sur’s spectacular south coast, is anchored in the natural beauty and power of this California landscape. Our design strategy embeds the building within the land, creating a structure inseparable from its context. The site offers dramatic views: a 250-foot drop to the Pacific Ocean both along the bluff and the western exposure. Yet it demands a form more complex than a giant picture window.

 

Fall-House-01

Fall-House-02

Fall-House-03

Fall-House-04

Fall-House-05

– Natural daylight in all rooms including bathrooms is tailored to solar orientation and reduces power loads from artificial lighting. Primary daylight is indirect and comes from the north while southern light limited and mitigated by automatic shading system.

Fall-House-06

– Low E, solar control glazing is insulated and set into a thermally broken custom steel frame. This high performance glazing reduces solar gain, improves winter comfort, and offers superior thermal performance without sacrificing views.

Fall-House-07

– Radiant hydronic heat eliminates ductwork and allows lower operating temperatures and higher occupant comfort levels. Energy usage is significantly lower and more efficient than traditional forced air systems.

Fall-House-08

– Stack ventilation is naturally facilitated by the building layout. The open floor plan is connected on multiple levels from the lower master bedroom suite to the entry at a higher elevation. Automatically controlled operable glazing at the lowest level is coordinated with an exhaust transfer grille at the highest elevation. The pressure and height differential allows the exhaustion of hot air and intake of cool fresh air.

Fall-House-09

– Drought resistant and native vegetation is specifically intended reduce soil erosion and facilitates new habitats for local wildlife. A vegetated roof reduces the aerial visual footprint of the building and provides added thermal mass / insulation for the occupied space below.

Fall-House-10

– On-site wastewater treatment through a septic system paired with efficient plumbing fixtures reduces loads to municipal sewer systems and differentiates black and grey water. Conversely, fresh water is garnered from an on-site stream that is also not dependent on municipal systems.

Fall-House-11

– Low VOC & sustainable finishes were primary considerations to ensure the highest interior air quality and responsible use of finish materials. The interior paint and other interior finishes are all low VOC. Wall and ceiling insulation is formaldehyde free denim.

Fall-House-12 Fall-House-13 Fall-House-14 Fall-House-15 Fall-House-16 Fall-House-17 Fall-House-18

 

Thank you for reading this article!