Cubo House by PHOOEY Architects

Architects: PHOOEY Architects
Location: Melbourne, Victoria, Australia
Year: 2013
Area: 4,413 sqft
Photo courtesy: Peter Bennetts Photographer
Description:

Located in Fitzroy North, this project comprises alterations and additions to an existing double storey heritage-listed dwelling.

Cubo-House-00

The small & dysfunctional rear portion of the existing house has been demolished & replaced with a new contemporary and sustainable three storey house (including basement).

Cubo-House-01

The front double storey Victorian section has been entirely retained & upgraded. Many existing features, such as structural & flooring timbers, windows, doors, security grilles & the stair case were salvaged prior to demolition.

Cubo-House-02

Slate roof tiles salvaged from the old roof now form part of the new façades & the old security screens have been assembled to form a dual purpose sun-shading & privacy screen over the new rear window.

Cubo-House-03

The project applies the surrealist technique of “Cubomania” to catalogue, re-use & re-invent the demolished building materials. Embodied energy was minimised by balancing the quantity of demolished materials against the quantity of materials brought in to replace them.

Cubo-House-04

This technique is evident in the external brickwork & corresponding adjacent landscape and is followed through within the various carefully detailed internal spaces.

Cubo-House-05

The existing house suffered from limited solar access as it was the southern component of a semi-detached pair. The responding design includes a central light-well which delivers natural light & air to the new basement & all adjacent spaces via a window wall made of windows salvaged from demolished portions of the old house.

Cubo-House-06

The old stair which presented safety concerns has been removed. Some of its salvaged elements have been fashioned into a chandelier, and some into a loft bed to provide bedtime fun for the smaller occupants.

Cubo-House-07

The new bespoke stair spirals above & below to create a voluminous entry foyer & connect all levels. It is the new heart of the house & is the mixing pot between the restored old front parts of the house & the new (deliberately modern) rear. It is a place to comfortably get where you’re going or just to hang out.

Cubo-House-08

Cubo House is an energy & water efficient home with many sustainable features cleverly hidden away. The re-purposed old materials (which might otherwise have been discarded) are presented so as not to disguise their original purpose & therefore provide an accessible display of adaptation & re-use.

Cubo-House-09 Cubo-House-10 Cubo-House-11 Cubo-House-12 Cubo-House-13 Cubo-House-14 Cubo-House-15 Cubo-House-16 Cubo-House-17 Cubo-House-18 Cubo-House-19 Cubo-House-20 Cubo-House-21 Cubo-House-22 Cubo-House-23 Cubo-House-24 Cubo-House-25 Cubo-House-26 Cubo-House-27 Cubo-House-28 Cubo-House-29 Cubo-House-30 Cubo-House-31 Cubo-House-32 Cubo-House-33 Cubo-House-34 Cubo-House-35 Cubo-House-36 Cubo-House-37 Cubo-House-38 Cubo-House-39 Cubo-House-40

Thank you for reading this article!