Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects

Architects: Paul Raff Studio Architects
Location: Toronto, Ontario, Canada
Year: 2014
Area: 4,344 sq ft / 404 sq m
Photo courtesy: Ben Rahn / A-Frame Inc., Steve Tsai
Description:

Arranged on a tight parcel in a verdant neighborhood, Counterpoint House is an elevated, light-filled home for a group of four. In the wake of moving to Toronto from Europe, the family sought widely, however couldn’t discover a house they needed to live in.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-01
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

They then drew in the engineer Paul Raff, and talked about their list of things to get: open, interconnected living spaces with an in number feeling of association with the patio nursery, trees, and sky. The customers needed a home that would consistently upgrade a family’s experience of working, examining, playing music, cooking and feasting together.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-02
© Steve Tsai

Their craving for a home intended for family life brought about the minimal and customized type of Counterpoint House. Its capacity and stream encourage the some family-situated attempts the customers looked for. In the meantime, the surprising split level venturing of its upper floors and intense window openings make a sentiment far reaching openness.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-03
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

Common light is one of the principle drivers of the outline. The upper levels of the house are set once again from the road face of the building permitting a vast south-bound clerestory window to surge the center of the house with daylight.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-04
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

The south face of the house additionally includes a sculptural elegance note and building gadget: a sunlight based reflector screen on the front façade made up of 220 “light retires.” The aluminum light retires are even supports which have a high coefficient of reflectivity. Their profoundly cleaned top surfaces skip daylight profound into the space. It saturates the inside with a sparkle and a dynamic example of shadows and reflections that move over the space through the span of the hours and seasons. In the two kids’ rooms on the top floor, the screen gives security from the road. From the outside, it turns into a refractive smooth fabric cloak to the second floor façade.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-05
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

“South light in a northern atmosphere is awesome for warming the house in winter, yet can make too high a glare to be agreeable,” says designer Paul Raff. “The sun based reflector screen settles that, while making a dynamic play of fragile shadows, which to me is what might as well be called harp music.” With south-bound storm cellar windows, and a perspective of the front garden, the lower level offers a light-filled agreeable escape for the numerous relatives who regularly visit from abroad. They have their own kitchenette, two rooms and washroom to summon their home from home.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-06
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

Aloof sunlight based and latent ventilation outline standards join with a superior building envelope (made out of SIPS: fundamentally protected board framework). This outcomes in a little foot shaped impression, low effect building. Wherever conceivable, the draftsman and proprietor sent neighborhood and non-poisonous building materials. One end to the other and floor-to-roof coating on the ground floor outline a perspective into the shade garden on the north side of the house. A clerestory window on the upper level enlightens the staircase and main room with delicate northern light.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-07
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

The light system delivers a house that is agreeable, excellent, vitality proficient, and which the proprietors depict as “inspiring.” After moving in, the proprietors crossed out their first get-away touring arrangements on the grounds that they basically needed to be in their new home. Intended to suit a future establishment of a lift, the proprietors plan to live there a ways into their dotage. Their list of things to get was more than satisfied. With its one of a kind structure, normal light and view, Counterpoint House makes a strong, crisp building expression. The house regards the scale and character of the exceptionally old neighborhood while as yet showing an in number, cutting edge explanation with immaculate, great looking proportions.

Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-08
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-09
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-10
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-11
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-12
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-13
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-14
© Ben Rahn / A-Frame Inc.
Counterpoint lofty, light-filled home by Paul Raff Studio Architects-15
© Ben Rahn / A-Frame Inc.

Thank you for reading this article!