Complete renovation challenge of a Victorian home by Scenario Architecture

Complete renovation challenge of a Victorian home by Scenario Architecture

Architects: Scenario Architecture
Location: London, United Kingdom
Year: 2016
Area: 2.170 ft²/ 202 m²
Photography: ©Matt Clayton
Description:

“This house was a chance to be our own clients. It was purchased with the intention of completely renovating, extending and adapting it to the scenarios of our own family life. It presented us with the opportunity to ‘practice what we preach’ to its fullest expression and create the scenario house.

The main design challenge was finding a way of connecting the front part of the house, which originally had two separate Victorian reception rooms with the basement level, a full floor height below, both physically and visually, in order to create a sense of single and connected open living and kitchen spaces.

Creating a split-level open double reception, connected to the kitchen and garden floor by an angled glazed roof extension and a ‘floating’ library feature leading up to the bedroom floors, solved this challenge.

Considerable thought was given to developing our brief both for current and future scenarios and conscious effort was made to use every available space the house had to offer. This included using spaces under the stairs, in the eves, in hallways and limited height areas.

One such space was the relatively low ceiling height area resulted by the lowering of part of the reception above. This presented an opportunity for a fun and practical kids area. A storage unit under the stairs complete with a pull out table and bench invites the kids to spend time playing, doing their homework and artwork ina designated but connected part of the home.

One such space was the relatively low ceiling height area resulted by the lowering of part of the reception above. This presented an opportunity for a fun and practical kids area. A storage unit under the stairs complete with a pull out table and bench invites the kids to spend time playing, doing their homework and artwork ina designated but connected part of the home.

Our children took a central part in developing both the brief and the design of their own bedroom. Resulting in a climbing wall leading to a ‘secret space’ at the eves of the single pitch original house extension. And what better way to come back down than use the fireman pole!”

Thank you for reading this article!

Latest News

Tips For Choosing The Perfect Commercial Roof

Tips For Choosing The Perfect Commercial Roof Although it doesn’t happen on a regular basis, sometimes your commercial roof needs an update to it to...

Creative Ways to Decorate Your Home for the Summer

Creative Ways to Decorate Your Home for the Summer   Your home is a true expression of your personal style and taste where every corner is...

3 Tips For Creating A Beautiful Front Garden

Face Forward: 3 Tips For Creating A Beautiful Front Garden   Cultivating a front garden is a lovely hobby in the best of times, but with...

5 Cool Interior Design Ideas To Elevate Your Home

5 Cool Interior Design Ideas To Elevate Your Home  Our home is like a little universe to us. It is the place where we make...

More Articles Like This