Company name: Dietrich | Untertrifaller with Colas Durand Architectes
Project Location: F-22400 Lamballe, Rue de Dahouet
Completion Year: 2018
Gross Floor Area: 9,000 m²
Capacity: 820 students

Other participants:
Planners
Structural Engineering Concrete: Espace Ingénierie, Saint-Brieuc / Structural Engineering Timber: QSB, Lannion / HAVCR: Thalem Ingénierie, Bruz / Acoustics: Acoustibel, Chavanne / costs: M2C, Lamballe

About the architecture company

The company is led by Helmut Dietrich, Much Untertrifaller, Dominik Philipp and Patrick Stremler and employs an international team of more than 100 architects working in Austria (Bregenz and Vienna), Switzerland (St Gallen), France (Paris) and Germany (Munich). They have often developed their international projects with the support of local agencies and regional partners. In the past few years, they have realized numerous projects in Austria, France, Germany and Switzerland and they will further strengthen their international presence.

Always carefully and at the same time confidently, they create an architecture from its respective context – restrained in style with spatial sophistication and demonstrating finely nuanced materiality. The entire spectrum ranging from large-scale buildings and urban structures through alterations of existing buildings to single-family homes defies specialization, constantly challenges and inspires creativity and an inquiring mind.

Their innovative and sustainable buildings received numerous awards, including the Prix National de la Construction Bois 2017 (Sports Center Alice Milliat Lyon) and the State Award for Architecture and Sustainability 2017 (Elementary School Edlach, Dornbirn).

About Collège Simone Veil

2 separate buildings

The College in Lamballe (Brittany, France), planned for 820 students, is mainly constructed in timber. It consists of two separate buildings: a long rectilinear parallelepiped rests on a gently curved base, to echo the site’s topography and fit in with the landscape. Fully glazed, the ground floor brings a sense of lightness to the building. It contains the entrance hall, the covered playground, the spaces for education, a multi-purpose room, and the canteen. On the facades facing southeast and northwest, vertical and horizontal wooden sunshades control the amount of light entering the two floors of classrooms. They increase the thickness of the façade and their shape adds variety to the linear building. Inside, a three-story atrium gives natural light to the circulation area and the classrooms, creating a contrast with the compact nature of the building.

College Simone Veil – Environmental Friendly

The construction blends concrete on the ground floor to assure the sturdiness of the premises used by all, with prefabricated elements for the wooden boards (cross-laminated timber) on the upper floors. The project respects the environment. Untreated local materials help the building fit in with its surroundings and also ensure the durability of the construction.

Bright access zones for communication and accommodation

The French school system has very strict, standardized space programs.
Schools in France are basically all-day schools. In the morning, the pupils gather in the covered schoolyard and go collectively to their classrooms. Generous, bright access zones for communication and accommodation are very important. With the College in Lamballe, it was possible to strictly implement the highly standardized space program of French schools without restricting the generosity of the space.