Backwater home designed to benefit from the views of the surroundings

Architects: Platform 5 Architects
Location: Norfolk, England
Year: 2016
Area: 1.776 ft²/ 165 m²
Photo courtesy: Alan Williams
Description:

“Backwater, a new detached home designed by Platform 5 Architects replaces an outdated bungalow on a promontory in a secluded lagoon in the Norfolk broads, providing practice director, Patrick Michell with a family home. Designing a new building for the plot provided the opportunity to enhance the setting by establishing a stylish counterpoint to more traditionally designed neighbouring houses, while respecting the peaceful location. A key objective was to create simple, contemporary living spaces at the centre of the house that are orientated to benefit from the views of the surroundings.

The house is arranged as three low rise bays, whose pitched roofs echo the working boat sheds typically found on the Broads. Externally the roofscape and side walls have been clad in blackened timber shingles to express the form as an abstract folded plane. To the front and rear elevations the timber shingles are left untreated to allow them to weather and create a warm textured appearance. On the underside of the roof on the waterside elevation, timber boarding has been used to create a refined aesthetic that ties in with the internal joinery.

Each bay has a different volume and is orientated to address different views across the wetland landscape that surrounds the house. The double height vaulted living space faces onto carr woodland and a network of drainage dykes that teem with wildlife whilst the central bay offers panoramic views across the private lagoon. The bedroom wing has smaller framed views that pick out the reedbeds and jetty.

The façade to the entrance is a simple expression of the three pitched bays that have been subtly faceted around the landscaped ramp, with the main architectural drama reserved for the waterside elevation. Timber shingle cladding contrasts the materiality of neighbouring houses, and is beginning to weather back to provide a sympathetic presence against the surrounding trees and water.

The three bays of the house splay out in a way that the waterfront elevation becomes the most hierarchical point of the house. Where the entrance facade is relatively modest, the house offers an outstanding counterpoint to its surrounds when viewed from the lagoon, providing the area an exceptional example of contemporary architecture. Glazing adorns much of this elevation to provide views over the surrounding landscape from throughout the house.

Deep eaves emphasise the house’s bold silhouette and provide sheltered external living spaces that are useable across the seasons. The covered external space makes reference to the verandas of the neighbouring Edwardian riverside chalets along the main river that were built as holiday homes with an emphasis on leisure and relaxation. Externally, a layered timber landscape provides the house with usable external space while acting as a transition from water level up to the elevated ground floor.

The planting was chosen to thrive in the semi-aquatic conditions, often using ornamental versions of native Norfolk Broads species to create a garden that is harmonious with its watery environs. The west edge of the site is more heavily planted to reflect the wild vegetation on the other side of the drainage dykes whilst the east edge is given a timber quayheading to allow for the mooring of boats.

Inside, a simple broken plan arrangement allows for flexible living and accommodates family life by allowing different activities to take place simultaneously through the use of timber sliding doors. The central bay contains a large kitchen and dining area, and flows into the adjacent double height living space that is separated by a steel clad fireplace. The house’s three bedrooms occupy the third bay and are split over two floors, connected by an impressive spiral staircase that rises from the entrance hallway.

Each space has a carefully designed layout with built in furniture to set the scene for family life. A considered material pallet is used throughout these spaces, where a range of colours and textures respond to each room’s programme and create a cosy but varying atmosphere.