Apartment situated near Bratislava, designed as a continuous space

Architects: Cristiana Vannini
Location: Bratislava, Slovakia
Year: 2015
Photo courtesy: Saverio Lombardi Vallauri
Description:

“Positioned between the city of Bratislava and the forest of XXX, the house is surrounded by a large terrace overlooking all the daytime spaces.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-01

Designed as a continuous space, the space is however strictly defined by its functions, balancing the contemporary style of the house as a place to live; without divisions, yet providing each space with its own identity.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-02

Partition walls and fixtures in the rooms are expressed in lacquered wood giving a strong visual focal point and creating spatial continuity.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-03

The general tone of warm white acts as a counterpoint of no color-to color: sliding doors, lacquered wooden doors and steps are painted in aubergine tones of purple and gray.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-04

Walls and white woodwork ‘move’ with the natural and artificial light as it passes over the overlapping surfaces, alternating solids and voids in unexpected and hidden passages.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-05

The materials used for coatings, wood and stone, are chromatically color-neutral. Only the glassy mosaic of bathroom gives a strong color contrast.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-06

All the main furniture, alcoves, closets and bookshelves, are custom-designed and incorporated into the architecture of space.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-07

The doors tend to disappear as they are flush with the wall and neutral in color or they slide inside the wall fixtures.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-08

The corridor of the entrance is like a visual telescope penetrating the inside of the house, opening up to the staircase and connecting a small study / library to the daytime living area which is connected by two broad passages to the completely glass kitchen.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-09

On the main floor, in addition to the living areas is a bedroom with a private bathroom, a small guest bathroom, and some service areas.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-10

On the lower floor a second corridor where the vertical panels and containers repeat rhythmically reaches the nighttime area.

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-11

The master bathroom is designed as a large room for the care of the body, with a sunken oval bathtub, shower, washstand sinks, and with all services concealed and hidden from view.”

apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-12 apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-13 apartment-situated-near-bratislava-designed-continuous-space-14

Thank you for reading this article!