Pavilion conceived as a gathering space to entertain guests providing privacy of the main house

Architects: Andrade Morettin Arquitetos Associados
Location: São Paulo, Brazil
Year: 2013
Area: 5,673 ft²/ 527 m²
Photo courtesy: Nelson Kon
Description:

“This pavilion, located in a garden city neighborhood of São Paulo, was conceived as a living and gathering space to entertain guests and friends, therefore preserving the privacy of the main house.

Due to this unusual program, we had the freedom to treat the main volume of the new construction as a transparent horizontal pavilion, located in a beautiful garden which acts as an extension of the pavilion´s internal spaces. Two wooden decks make the transition between exterior and interior. The first works as the entrance platform. The second as a continuation of the main wing of the house, extending its space towards the garden, creating a more quiet and protected patio.

The inflection made in volume, which bends it towards the garden, transforms the usual linear pavilion typology. The space is then perceived in a circular movement, which makes the two wings visible for each other through the garden, enhancing even more its inside-outside relation.

The construction, in wood, steel and glass, strengthens the lightness of the volume, creating two light and thin planes, lifted from the ground. To complement the program of this extension, a technical basement was conceived as a series of service spaces such as a kitchen, a bathroom, and a storage. With this solution we were able to give more space to the garden and preserve the lightness and integrity of the pavilion.”