Lean-2 House created with modest and domestic but honest, natural and robust materials

Architects: Ben Callery Architects
Location: Melbourne, Australia
Year: 2017
Photo courtesy: Ben Callery Architects

“At Lean-2 we’ve put a new spin on the quirky and quaint elements of the typical lean-to, with a compact but spacious second lean-to on an existing house with a difficult orientation.

In an age where social media emphasises image, encouraging consumption, size and excess this house celebrates modesty of scale and quality of space and simplicity of materials.

We all know the classic Australian lean-to:
Three walls and a single pitched roof abutting a taller existing building as an appendix to the original.They often come in two’s or three’s they get progressively smaller like a row of babushka dolls.

Despite their modest scale and tight spaces, they offer some positives that are worth re-interpreting: Once-external cladding becomes internal lining boards and previously external windows become internalised creating interesting views and connections between rooms.

They are inherently low and compact, providing cosy intimate spaces within.

Their visual bulk is diminutive, resulting in negligible overshadowing on its own backyard.

Our clients, a young family of four, needed more space for their family to grow. They wanted flexibility to allow the house to adapt to changing needs and to accommodate visiting family members. They wanted a degree of openness to facilitate connections between family members.

They sought greater connections with the elements, warming sun and cooling breezes, to create natural comfort and reduce their environmental footprint. But the main challenge on their site was the orientation, north to front, making it difficult for the living rooms at the back of the house to engage with the sun.

We retained the existing high pitched roof over the front four rooms and the low adjoining roof form of the original lean-to. Then Lean-2 adopts the classic single pitch skillion roof but rather than tuck it under the existing roof (as the usually do) it projects high over it creating, a clerestory highlight window to get sun down into the new living rooms.

We inserted a north-west facing courtyard which is a compact but sunny useful outdoor space. It’s operable folding arm awning allows it to adapt to all seasons. The courtyard facilitates cross views from the man living space into the flexible studio space across the courtyard. This replicates that sense of views through rooms typical of lean-tos but meets the contemporary need for passive interaction between occupants allowing them to supervise and be in contact while not necessarily in the same room.

The roof form, 4m high at the northern end, takes dramatically downwards to be only 2.7m at the southern end, replicating that modest sense of scale and negligible visual bulk from the back yard which is so important on a site with this orientation.

The materials are modest and domestic but honest, natural and robust. Concrete floor, plywood ceiling, timber windows, exposed rafters, recycled brick pavers and folding arm awnings are all part of the vernacular of the lean-to but put together in a refined way to elevate them from simple domestic construction.”

Thank you for reading this article!