Alexander Brenner Architects design the Bredeney Contemporary House in Essen, Germany

Alexander Brenner Architects design the Bredeney Contemporary House in Essen, Germany

Architects: Alexander Brenner Architects
Location: Essen, Germany
Year: 2015
Photo courtesy: Zooey Braun
Description:

“The Brucker-Holt District in Essen was constructed in its present form n the 1960s. On the clearing formerly used for agriculture, flat, sedate villas were constructed on extensive properties in those days and were characterised by one conspicuous feature: they all have generous front gardens without any encircling hedges or fences. Only later, the more than head-high evergreen hedges and fence systems were added.

alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-01

The Bredeney House with its generous driveway in an open, semi-public front garden, however, takes reference from the partly still existing 1960s houses. A separation from the public space is only achieved by the level of the house itself.

alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-02

As regards its modesty, the large, lying building is to a greater extent also oriented by earlier buildings in this quarter. It rather sees itself as a manifesto against the much too extensive arbitrariness of today’s »villa architecture«. The house would like to be a sedate and timeless urban component, which appears in full sunshine as well as under the moon’s blue clarity as if it has always been there.

alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-03

The interior programme of the residence follows the wishes expressed by the residents and naturally rests on the existing topography. A hall connects the 4-metre (13-foot) high ground level accommodating the kitchen, the dining and living areas to the wing with private rooms. The parents’ area is located half a storey above the living level, whereas the children’s realm and the guestrooms are situated half a level in the opposite direction.

alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-04

All occupied rooms open up towards the garden via their inner corner, which is in the eastern section crossed by an oblong terrace. A simple cubic garden pavilion with transparent sides facing the house and the garden acts as a terminus of the terrace and adds an architectural corner point to the outdoor area.”

alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-05 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-06 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-07 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-08 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-09 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-10 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-11 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-12 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-13 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-14 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-15 alexander-brenner-architects-design-bredeney-contemporary-house-essen-germany-16

Thank you for reading this article!

Latest News

More Articles Like This