Tower House by ON Architecture: a concept of observation tower in a form of family room

Tower House by ON Architecture: a concept of observation tower in a form of family room

Architects: ON Architecture
Location: Gimhae-si, Gyeongsangnam-do, South Korea
Year: 2015
Area: 1.572 ft²/ 146 m²
Photo courtesy: Joonhwan-Yoon
Description:

“The site is located in a housing land development area behind Gimhaehyanggyo Confucian School. The client purchased the site just because of its fascinating view over the cityscape of Gimhae, and wanted to build a house. However, unfortunately when he was eventually able to start the project, multi-household houses were already on construction around the site, and as even more houses were planned to come, thus the site environment seemed to come up with a different scene which betrays the client’s wish.

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-01

Nevertheless the architect tried to do bring the cityscape of Gimhae that had captivated the client’s mind, into the new house. Therefore, as a solution, he introduced a concept of observation tower in a form of family room. And also, inspired by the hobby of client; collecting ornamental rock and pot-planting, the architect created a foyer with a vertical gallery connected to the tower.

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-02

The foyer presenting another distinguishing feature to the house, works as a communal space linking and integrating all the individual rooms. And the vertical gallery provides an exhibition space with a circulating route for ornamental rocks and pot-plantings.

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-03

The client wanted to build a very small house compared to its site size. Therefore, it was difficult to use actively the vast outdoor space while the architect believed that a true architectural manifestation comes out of communication with the outside. At least, he wanted to give every each room a separated outdoor space. This architect’s wish and the client’s wish to have south facing living room and master bedroom filled with the sunlight are unified together and resulted in a unique x shaped building arrangement.

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-04

The architect got attracted by in-between spaces created by the x shaped configuration rather than the shape itself. He placed living room, master bedroom, kitchen and small rooms one by one along the flow of house so that the in-between spaces formed among the rooms can work as an independent outdoor space for each space. Especially the in-between space of living room and master bedroom are oriented to the south in order to draw abundant sunlight into the space.

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-05

The terrace in front of the living room, which is inspired by Numaru; a Korean traditional loft floor structure, is constructed above the ground over the slope flows into the garden, and the space under the terrace structure is designed as a resting space. Tower House will deliver a very new living environment filled with diverse features to the client.”

tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-06 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-07 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-08 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-09 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-10 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-11 tower-house-architecture-concept-observation-tower-form-family-room-12

Thank you for reading this article!

Latest News

More Articles Like This