Svarga Residence by RT+Q Architects

Svarga Residence by RT+Q Architects

Location: Kota Denpasar, Bali, Indonesia
Area: 8,439 sqft
Photo courtesy: Albert Lim K.S.
Description:

The challenge of this project was to un-balinese the typical Balinese villa form—both in terms if image and function—while retaining the intangible essence of the place. The idea was to question notions of the typical home and to un-do conventions in search of a new domestic idiom.

Svarga-Residence-01

The notion of the home, the house, and the dwelling was dismantled (the typical courtyard house re-thought), re-examined (the common thatch-roof elements substituted), and re-constructed (rather than traditional timber, steel was used extensively) into a new image and living environment.

Svarga-Residence-02

Questions about how a house functions were asked. The idea here was to create a wandering, endless, fluid, common living space that meanders through the site, in an s-shape manner. The s-shape form provides for an entry court in front and a private water court in the rear.

Svarga-Residence-03

The idea was to create a series of spaces without definite borders which fosters a communal living experience downstairs. Access to private quarters are then made through separate individual staircases up to separate elevated ‘barns’ upstairs. Effectively, the barns become 3 separate little villas within the house. The barns sit on an upper garden, the ‘piano nobile’, are-constituted ground plane.

Svarga-Residence-04

As building conventions in Bali defer from those abroad, constructing the house was a challenge in every aspect. Drawings were un-drawn as per site conditions, detailing were re-thought according to local expertise, materials substituted due to local limitations. These ‘negatives’ paradoxically enhanced the eventual product.

Svarga-Residence-05

Due to lack of provisions in Bali, elements of the house had to be constructed elsewhere then shipped to Bali. For instance, the steels staircases were manufactured in Jakarta, windows Surabaya, and aluminium cladding again from Jakarta.

Svarga-Residence-06 Svarga-Residence-07 Svarga-Residence-08 Svarga-Residence-09 Svarga-Residence-10 Svarga-Residence-11 Svarga-Residence-12 Svarga-Residence-13 Svarga-Residence-14 Svarga-Residence-15 Svarga-Residence-16 Svarga-Residence-17 Svarga-Residence-18 Svarga-Residence-19 Svarga-Residence-20 Svarga-Residence-21 Svarga-Residence-22 Svarga-Residence-23 Svarga-Residence-24

Thank you for reading this article!

Latest News

How To Organise Your Pantry’

How To Organise Your Pantry' Pantries are often known to be areas of great chaos. You practically store a lot of stuff inside and sometimes,...

Tackling Retail Security Challenges in 2020

Tackling Retail Security Challenges in 2020   Shoplifting costs Canadian retailers up to $5 billion a year. Combined with employee theft, vendor fraud, and cybercrime, it’s...

Olympia Prairie Home by Coates Design

Olympia Prairie Home by Coates Design, a contemporary take on a country Washington home Architect: Coates Design Location: Yelm, Washington, United States Photography: Lara Swimmer The designer’s task...

Outside In Minimalist Villa by i29 + Bedaux de Brouwer Architects

Outside In Minimalist Villa by i29 + Bedaux de Brouwer Architects Architects: i29, Bedaux de Brouwer Architects Area: 400 m2 / 4300 sqft Year: 2020 Contractor: Van Gisbergen Cabinet...

More Articles Like This