Lambeth Marsh House conversion creates a light airy space because of the contemporary rear and side extension

Lambeth Marsh House conversion creates a light airy space because of the contemporary rear and side extension

Architects: Fraher Architects
Location: London, England
Year: 2015
Photo courtesy: Jack Hobhouse
Description:

“Lambeth Marsh House had been left unoccupied for over 10 years and is a two storey listed house situated within the Roupell Street Conservation area in central London. The conservation area designation was first developed by John Palmer Roupell in the 1820’s. Roupell, a gold refiner, lived with his family at 16 Meymott Street, which was at that time known as ‘Cross Street’. Roupell developed the land for artisan workers – in the form of modest, brick built, two storey terraced houses fronting conventional streets.

lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-01

Our concept and challenge was to breathe new life into all floors whilst respecting the heritage of this listed building and restoring some of the lost historic detailing.

lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-02

The run down fabric of the existing building required extensive refurbishment with a sensitive approach. Restoring the panelled replaces, wood panelling to walls, architraves and skirting to their original condition celebrates the history of this building.

lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-03

The addition of a contemporary rear and side extension compliments these features and updates the building. A large open plan living space creates a new light airy space whilst a new glass roof extension feeds light into the plan of the building.

lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-04

Throughout the traditional settings modern furniture updates the traditional spaces. Many antique chairs were refurbished and re-upholstered and minimalist light fittings compliment the sympathetic interior. Materiality was very important to help produce a sensitive contemporary design, whilst assisting our conservationist approach.”

lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-05 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-06 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-07 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-08 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-09 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-10 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-11 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-12 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-13 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-14 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-15 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-16 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-17 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-18 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-19 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-20 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-21 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-22 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-23 lambeth-marsh-house-conversion-creates-light-airy-space-because-contemporary-rear-side-extension-24

Thank you for reading this article!

Latest News

More Articles Like This