Design benefits of a single-family residence that delivers light and vertical volume to the home

Architects: Meridian 105 Architecture
Location: Denver, United States
Year: 2017
Area: 2.637 ft²/ 245 m²
Photo courtesy: Astula Inc
Description:

“The Denver Pallet House is a single-family residence located in the Sloan’s Lake neighborhood of Denver, Colorado. The house is clad in a module of wood shipping pallets, creating a screening, and light-filtering element for the interior spaces and front porch. Operable panels of the screen allow for customization of privacy on the master bedroom deck, giving a dynamic appearance to the street facing façade. White Venetian plaster coats the remainder of the home, giving a smooth, glossy, and tactile material that is cool and unique to the touch.

While the square footage of the residence is not characteristically large compared to other homes in the neighborhood, the design benefits from an interior atrium delivering light and vertical volume to the home.

The centrally located kitchen on the 1 st level of the home looks up through the atrium to the sky, and circulation at both levels wraps this core element on all four sides. On the second floor, the master suite abuts this feature with glass walls, bringing light into the bathroom and bedroom spaces. A dramatic stairway to level 2 changes with the filtering light, and looks down into the kitchen below.”